restauracja Kraków

By w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była stereotypowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jakkolwiek z od czasu do czasu pojawiło się też oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska oraz Węgier.

Rynek główny restauracja

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z wielką ilością mięsa oraz kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezmiernie pikantnych sosów polskich.

Krakow Restaurant

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową cechą kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Przyprawy typowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno również odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *