mięso sezonowane w Krakowie

Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie potrawy

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. mięso sezonowane w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *