mięso sezonowane Kraków

Idealną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który doskonale połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Na ogół jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest mnóstwo przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż także Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dość prawidłowo z serem, wobec tego zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *